Hvordan Spille Padel – En Enkel Guide for Nybegynnere

For langt å lese? Les sammendraget!

 • Opprinnelse & Popularitet: Padel, oppfunnet i 1969 i Acapulco, Mexico, kombinerer elementer fra tennis og squash og er spesielt populært i Spania og Latin-Amerika. Populariteten øker også i Europa og Nord-Amerika.
 • Spill & Utstyr: Spilt hovedsakelig i doubler på en lukket bane, benytter Padel underhåndsserver og har unike racketer og baller. Poengsystemet likner tennis, men spillet introduserer egne banedynamikker med omgivende vegger.
 • Vinne & Miste Poeng: Poeng tjenes ved å få ballen til å sprette to ganger i motstanderens område, blant andre metoder. Poeng tapes ved feil som å slå ballen inn i eget nett eller vegg først eller ved å begå doble feil.

En Voksende Global Lidenskap

Enrique Corcuera fra Acapulco, Mexico, får æren for å ha skapt sporten Padel i 1969. I dag har land som Spania, Mexico, Argentina og Chile mange entusiaster. Videre har spillet økt sin popularitet i Europa, spesielt Italia og de nordiske landene. Spillets fotavtrykk sprer seg ytterligere over Europa og nå også Nord-Amerikas kyster.

Litt om Padel

I kjernen minner Padel mye om tennis. Imidlertid kommer dens unike identitet fra dens fire-veggede bane, som minner om squash. Den lukkede naturen til spillet betyr at spillerne har flere vinkler og strategier å spille med.

Dersom tennis får hjertet ditt til å banke, vil Padel utvilsomt gjøre det samme. Det kombinerer finesse i posisjonering med taktikker om hastighet og nøyaktighet. Målet forblir det samme: manøvrere motstanderen din.

Hvordan spille padel med venner og familie.
Padel med venner og familie.

Viktige Innsikter i Padel

 • Det er et dobbeltspill, med en bane for fire spillere, omtrent 25-30% mindre enn en tennisbane.
 • Selv om Padel og tennis deler mange regler, er server i Padel underhåndsserver. Poenggivningen speiler tennis med poeng, spill og sett.
 • Padel baller er merkbart mindre og inneholder mindre lufttrykk enn tennisballer.
 • Racketer er solide.

Utforske Padel-banen

Glass og metallnett omgir Padel-banen.

Reglene dikterer at ballen kan sprette av hvilken som helst vegg, men må returneres etter en enkelt gress-sprett.

Banen strekker seg over 20 meter i lengde og 10 meter i bredde. De bakre glassveggene når en høyde på 3 meter, mens sideglassveggene strekker seg til 4 meter. De gjenværende delene er ferdigstilt med et 4 meter høyt metallnett. Et sentralt nett deler banen, topper ved 88 cm i sentrum og 92 cm på begge flanker.

Padelbane dimensjoner
Padelbane dimensjoner.

Padel-banens Dimensjoner

 • Lengde: 20 meter
 • Bredde: 10 meter
 • Netthøyde: På sidene: 0,88 meter, i midten: 0,92 meter
 • Vegger: Bakre vegg høyde: 3 meter. Sideveggene: De første 3 meterne fra bakveggen har generelt en kombinasjon av vegg og nett, med veggdelen med en høyde på 3 meter.
 • Glassveggens dybde: Vanligvis rundt 3 meter for bakveggen og kan variere for sidene.
 • Serveringslinje: Hver side av banen deles av en serveringslinje, som er 6 meter fra bakveggen.
 • Serveringsboks: Mellom serveringslinjen og nettet er det to serveringsbokser, hver 5 meter bred.

Husk at mens dette er standard dimensjoner, kan det være små variasjoner avhengig av lokale forskrifter og den spesifikke designen av baner i ulike land eller klubber. Sjekk alltid med det styrende organet i en bestemt region for å være sikker.

Velge ditt Padel-utstyr

 1. Racketen: Padel-racketer er hovedsakelig laget av karbonfiber eller glassfiber. Erfarne spillere heller mot karbonfiber-racketer, mens nybegynnere ofte starter med glassfiber-varianter.

Forskjellige former tjener forskjellige formål:

 • Rund: Gir balanse og er en alltid favoritt på tvers av ferdighetsnivåer.
 • Dråpeformet: En hybridform som blander det beste av runde og diamantformer.
 • Diamantformet: Skreddersydd for de som prioriterer kraft.

Se vår enkle Racket-guide for å velge den perfekte racketen for deg.

 1. Padel-baller: En vanlig myte er å likestille Padel-ballen med tennisballen. Imidlertid, på grunn av dens reduserte trykk, er ballen merkbart mindre med en annen sprett.
Padel ustyr.
Padel ustyr.

Regelopplæring

Bane-markeringene kommer kun i spill under servering. Den serverende spilleren får to muligheter til å utføre en gyldig servering, hvis ikke resulterer det i et poeng for motstanderen, kalt “en dobbel feil”.

Det er ikke tillatt å spille ballen før den spretter på en serveretur. Imidlertid er det tillatt å slå den mot glassveggen på ens egen halvdel før den når motstanderens side. Å la ballen berøre gjerdet eller glasset før treff er tillatt.

Forstå Poenggivningen

Padel’s poengsystem speiler tennis. Spill kan følge en best-av-tre eller best-av-fem settstruktur. Ved en 40-40 poengsum, må en spiller sikre to påfølgende poeng for å vinne. Introdusert i 2020, eliminerer “Golden point” regelen behovet for de to tradisjonelle fordelene.

Spilletaktikker & Tips

 1. Vær tålmodig: Padel krever utholdenhet, så ikke rush for å avslutte poenget.
 2. Grunnlinjespill er konge: Bruk banens lengde for å presse motstanderne.
 3. Kommunikasjon: Samtale med partneren din er nøkkelen.
 4. Dropp shots og finesser: Disse kan være dødelige i Padel.
 5. Tren på veggen: Banens vegger er dine allierte, bruk dem flittig.
 6. Bruk veggene til din fordel: Ballen kan sprette av hvilken som helst vegg, noe som gir spillerne en unik mulighet til å manipulere spillet og plassere motstanderne der de ønsker.
 7. Posisjonering: Plasser deg selv slik at du alltid har en sjanse til å returnere ballen, uavhengig av hvor den blir sendt.
 8. Sikte lavt: Når du prøver å sende ballen til motstanderens side, er det ofte lurt å holde den lav slik at det blir vanskeligere å returnere.

Padel har Spredt sine Vinger

Padel har klart å skape en nisje for seg selv og kjemper med andre racketer idretter som tennis og squash for popularitet. Med sin økende tilstedeværelse i klubber over hele Europa og Nord-Amerika, er Padel et spill verdt å gi en sjanse.

Vanlige feil i Padel for Nybegynnere

 1. Ignorerer veggene: Mange nybegynnere glemmer at de kan bruke veggene. Bruk dem for å lage vanskeligere baller for motstanderne.
 2. For mye kraft: Ikke alle slag trenger maksimal kraft. Variasjon i slagstyrken kan være nøkkelen til suksess.
 3. Dårlig posisjonering: Å stå for langt bak eller for langt frem på banen kan gjøre deg sårbar.
 4. Ikke snakker med partneren: God kommunikasjon med partneren din er kritisk i et dubbelspill som Padel.

Padel mot Tennis

Selv om Padel og tennis har mange likheter, er det viktig å skille de to:

 1. Banestørrelse: Padel-banen er mye mindre enn en tennisbane.
 2. Racketer: Padel-racketer mangler strenger, mens tennisracketen er strunget.
 3. Veggene: Bare Padel benytter veggene aktivt i spillet.
 4. Server: Padel-server er alltid underhånds, mens tennis kan være overhånd.

Oppsummering

Padel er en spennende og dynamisk sport som kombinerer elementene av tennis og squash. Med sin unike bane og regler, tilbyr Padel en helt ny utfordring for racket-sport elskere. Hvis du er ute etter en morsom og engasjerende sport som også gir god trening, er Padel absolutt verdt en prøve!

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Hvordan scores det i Padel?

Du får et poeng hvis motstanderne feiler (bommer, treffer nettet, eller to påfølgende serverfeil).

Er gjerdet i spill i Padel?

Du kan ikke direkte slå ballen inn i ditt eget gjerde. Imidlertid er det tillatt å slå ballen inn i motstanderens gjerde etter et smash.

Kan du spille av bakveggen i Padel?

Absolutt! Men, sørg for at ballen spretter på motstanderens side før den treffer deres bakvegg.

Er Padel enklere enn tennis?

Ikke nødvendigvis. Selv om det kan virke som Padel har en mildere læringskurve, er det like utfordrende å mestre.

Hvordan fungerer scoringen i Padel sammenlignet med tennis?

Systemene er identiske.

Hvem er de fremste spillerne i Padel?

De aller beste Padel-spillerne konkurrerer i World Padel Tour (WPT).

Frank E
Frank E

Hei, jeg er Frank, en padel-entusiast som har spilt padel i seks år. Jeg startet med padel i Spania, hvor sporten er veldig populær. Denne opplevelsen fikk meg virkelig interessert i padel.

Jeg skriver ulike artikler der jeg sammenligner forskjellig utstyr og snakker om hva som skjer i padel-verdenen. Målet mitt er å gjøre det enkelt for alle å forstå padel, enten du er nybegynner eller har spilt en stund. Når jeg ikke skriver, spiller jeg ofte padel selv.

Dette hjelper meg å gi gode råd og tips i artiklene mine. Jeg liker også å snakke med andre som spiller padel, for å lære nye ting og få nye ideer til artiklene mine.