Hva Er Padel? Her Er Alt Du Trenger å Vite


Hva er Padel?

Er du klar for å utforske kanskje Norges gøyeste sport? Padel er en rask og medrivende racket-sport, som har fascinert spillere over hele verden.

Dette fartsfylte spillet blander elementer fra tennis, squash og badminton, og byr på en unik og gøy opplevelse på banen.

I denne guiden om hva padel er, vil vi dekke alt du trenger for å begynne å spille Padel med selvtillit.

Les sammendraget!

 • Opplev spenningen med Padel med et unikt banedesign, doubles-spill, racketer og baller.
 • Å mestre padelbanen byr på spennende muligheter for strategisk spill, da banen er omringet av fire vegger.
 • Bli en vellykket spiller ved å fokusere på posisjonering, bevegelse & slagvalg, gjør deg klar til å oppleve spenningen ved konkurransefortrinn!

Forstå Grunnleggende Padel

Padel har opprinnelse fra Mexico og ble senere populært i Spania og Portugal.

Padel blir spilt på en mindre bane enn tennis, og omgitt av vegger. Dette lager et høyenergisk spill med spennende ballreturer og strategisk slagvalg.

I takt med at sporten fortsetter å vokse i Norge, viser World Padel Tour det beste av dette spennende spillet.

Enten du er en erfaren tennisspiller på utkikk etter en ny utfordring, eller kanskje en nykommer til racketidretter, tilbyr padelsporten en fantastisk mulighet til å øke ferdighetene dine og ha det utrolig gøy på banen.

Så, hvorfor ikke gi padel et forsøk og oppleve spenningen bak sporten? 

Carlo & Niklas spiller padel
Carlo & Niklas som spiller padel | Kilde: Canva

Padel vs. Tennis

Padel har likheter med tennis når det gjelder banemarkeringer og poengsystem, men det finnes vesentlige forskjeller. Èn av dem er at padelbanen er omringet av fire vegger, som aktivt brukes i spillet.

I tillegg er det forskjell i utstyret. Padelracketer har ikke strenger, men små hull. Dette gjør at racketen gir en annen følelse og ballkontroll, sammenlignet med vanlige tennisracketer.

Padelballene derimot, er mindre og har mindre trykk enn tennisballer, noe som påvirker hastigheten og spretten i spillet.

Samlet sett skaper den unike kombinasjonen av banedesign, racketer og baller en helt spesiell spillopplevelse. Dette skiller padel fra de andre sportene innen racketidrett, og gir spillet sin egen vri.

Hva er Padel Double-spill?

I Padel er samarbeid virkelig nøkkelen til suksess. Sporten spilles utelukkende i double-format, noe som legger vekt på kommunikasjon og strategi mellom partnerne.

Hvert lag består av to spillere som må veksle på å slå ballen, og sikre at den spretter på begge sider av banen før et poeng scores.

Denne spillestilen lager en følelse av kameratskap og vennskapelig konkurranse, ettersom spillerne jobber sammen for å planlegge, og koordinere, skuddene og bevegelsene sine.

Posisjonering, skuddvalg og synkronisering er alle essensielle deler av en vinnende strategi, ettersom spillerne kontinuerlig må tilpasse seg spillets høye tempo.

Enten du er en erfaren padelspiller, eller prøver for første gang, er det utrolig givende å spille sammen med partneren din for å dominere kampen.

Hva er double i padel?
Doubles i padel

Hvordan Mestre Padelbanen?

Nå som vi har gått gjennom grunnleggende padel, la oss se nærmere på selve spillets hjerte, nemlig padelbanen. 

Veggene spiller en kritisk rolle i Padel, ettersom de åpner for en verden av muligheter for kreativt og strategisk spill. Spillere kan, ved å utnytte veggene til sin fordel, skape uventede vinkler og tvinge motstandere til å kjempe for posisjonering.

Ved å forstå padelbanens unike egenskaper, vil du enklere få en fordel på banen.

Padelbane Mål/Design

En padelbane har følgende mål:

 • 20 meter i lengden
 • 10 meter i bredden

Banen er laget av en kombinasjon av glassvegger og metall gitter.
Høyden på veggene varierer, der glasseksjonene når opptil fire meter, og metallseksjonene varierer fra tre til fire meter.

Padel nettet deler banen i to like store deler, med en maksimal høyde på 92 cm på sidene og 88 cm i midten.

Spilleflate

Padelbaner kan ha forskjellige spilleflater, og kunstgress er et populært valg for mange anlegg.

Dette syntetiske underlaget gir en annen følelse og sprett sammenlignet med en tradisjonell tennisbane, noe som tilfører en ny dimensjon til spillet og utfordrer spillerne til å tilpasse teknikkene sine deretter.

Hva er padel? padelbane
Padel banen sett ovenifra

Nødvendig Utstyr for Padel

For å virkelig bli en padel proff trenger du riktig utstyr. Grunnleggende består spillet av tre essensielle komponenter:

 • Padelracket
 • Padelballer
 • Passende klær

Hvert utstyrsstykke spiller en vesentlig rolle for prestasjonen din på banen, og det er derfor avgjørende å velge klokt og investere i kvalitetsprodukter.

I de følgende underseksjonene vil vi gå nærmere inn på hver type padelutstyr og gi veiledning for å velge den perfekte racketen for deg. I tillegg, vil du forstå padelballenes unike egenskaper, og lære hvordan kle deg for suksess på banen.

Padel utstyr
Padel utstyr

Hvordan Velge Riktig Padelracket

Å velge den ideelle padelracketen kan være en utfordring med det store utvalget av former, størrelser og materialer på markedet. Moderne padelracketter er vanligvis laget av materialer som karbonfiber eller glassfiber.

Rackettene kommer i forskjellige former, inkludert den tradisjonelle runde racketten, og den mer moderne diamantformen. Racketens størrelse varierer også.

Når du velger en padelracket, bør du ta hensyn til ferdighetsnivået og spillestilen din. Nybegynnere vil kanskje foretrekke en lettere racket med et større treffområde (sweet spot) for lettere ballkontakt, som regel en rund racket.

På den andre siden vil mer avanserte spillere velge en tyngre racket med et mindre treffområde for økt presisjon og kraft, som regel er diamantformet.

Ved å velge en racket som komplementerer dine ferdigheter og preferanser, vil du være godt rustet til å utmerke deg på padelbanen.

Sjekk ut vår sammenligning av de beste padelracketene på markedet.

Padelballer

Ved første øyekast kan padelballer se identiske ut som tennisballer, men de har særegne forskjeller. Padelballene er en anelse mindre og har lavere trykk, og kan sammenlignes med tennisballer med lav kompresjon.

Ballenes utforming bidrar til et saktere og mer kontrollert spill, noe som påvirker valg av slag. Mindre trykk resulterer i lengre ballvekslinger. Spillerne prioriterer finess og plassering, i stedet for ren kraft.

Det er viktig å merke seg at padelballer kommer i forskjellige varianter, inkludert:

 • Normal hastighet
 • Høy hastighet
 • Trening
 • Turneringballer

Hver type er designet for et bestemt formål, og passer til ulike ferdighetsnivåer og spillforhold. Når du skal velge padelballer, bør du ta hensyn til dine behov, samt hvilken type bane du skal spille på.

Riktig Bruk av Klær til Padel

For å fullt ut nyte det raske padelspillet, er det nødvendig å ha på seg komfortable, pustende klær som tillater fri bevegelse. Lett, svettetransporterende materiale er ideelt, da det hjelper deg med å holde deg kjølig og tørr under intense kamper.

Velg shorts, t-skjorter og joggesko som tilbyr en tettsittende, men fleksibel passform, slik at du kan bevege deg fritt på banen.

Hva er Padel klær
Juan Lebrón som bruker luftige klær

Underarmsteknikk for Serven

Underarmsserven i Padel er et særegent trekk ved sporten, som skiller den fra andre rackertsporter og tilfører en unik utfordring for spillerne å mestre. 

Her er noen tips for å utføre en underarmsserve:

 1. Slipp ballen og treff den med en underhåndsbevegelse.
 2. Sørg for at ballen blir truffet etter den har vært i bakken.
 3. Utfør serven fra høyre side av banen.
 4. La ballen sprette én gang på serverens side før du treffer den diagonalt over til den andre siden.

For å bli dyktig med underarmsserven, fokuser på fotarbeid, posisjonering og timing. Øv på teknikken regelmessig for å forbedre nøyaktigheten og kontrollen, og sikt på å treffe ballen på det høyeste punktet av spretten.

Ved å innarbeide disse tipsene og vie tid til trening, vil du være godt på vei til å mestre kunsten å serve i Padel.

Sjekk ut denne Youtube videoen for å visuelt lære hvordan man server riktig.

Strategi for Servefeltet

Å serve strategisk for å utnytte motstanderens svakheter er essensielt for å vinne poeng i Padel.

Ved nøye å plassere servene innenfor servefeltet, kan du målrette områder der motstanderne kan slite, noe som tvinger dem til å gjøre feil eller slå svakere slag.

Fokuser på å variere plasseringen og hastigheten på serven, da dette vil holde motstanderne dine på tå hev og gjøre det vanskeligere for dem å forutse servene dine.

Ved å benytte en effektiv strategi for servefeltet, vil du være bedre rustet til å ta kontroll over poenget og dominere kampen.

Poeng og Regler i Padel

Poengene og reglene i padel ligner mye på tennis, noe som gjør at tennis spillere enkelt kan bytte sport. Padel-reglene er derimot litt forskjellige fra tennis, som bruk av vegger og spesifikke tie-break-regler, som skiller seg ut fra vanlig tennis.

Det er det viktig å forstå poengsystemet og reglene for et flytende og underholdende spill.

Dette avsnittet forklarer padelens poengsystem og peker på nøkkelregler som gjør sporten forskjellig fra andre racketidretter. Med en forståelse av reglene, kan du trygt gå ut på banen og konkurrere.

Poengsystem

Poengsystemet i padel følger samme struktur som i tennis, med poeng som går fra 15 til 30, deretter 40, og til slutt game. Games grupperes i sett, der det første laget som vinner seks games tar settet (forutsatt at det er en margin på to games).

Her er en oversikt over poengsystemet til Padel:

 • Det telles likt som i tennis. 15 / 30 / 40 / game.
 • Set vinnes av laget som først får 6 game. Set kan også vinnes med 2 game.
 • Ved 6-6 i game spilles tie-break, først til 7 poeng. (Må vinnes med 2 poeng).
 • Det spilles best av 3 set.

Tie-Break-Regler

Ved en tie-break i padel er det de første spillerne som vinner sju poeng, med en fordel på to poeng, som hevder seieren. Om nødvendig fortsetter tie-break til denne marginen er oppnådd.

Under et tie-break telles poengene fra null til tre. Numeriske verdier som null, en, to og tre brukes til å telle disse poengene.

Tips for Suksess i Padel

Hvordan vinne i padel
Følelsen av å vinne i padel.

For å vinne i Padel krever fokus på tre nøkkelområder:

 1. Posisjonering
 2. Bevegelse
 3. Slagvalg

Ved å mestre disse aspektene ved spillet kan du forbedre prestasjonen din betraktelig og sikre seier på banen.

Enten du er en erfaren Padel spiller eller ny til sporten, vil implementering av disse tipsene og strategiene sette deg på veien til suksess.

De følgende underseksjonene diskuterer betydningen av posisjonering og bevegelse på banen, samt den strategiske tilnærmingen til slagvalg. Ved å ta til deg disse rådene og dedikere tid til øving, vil du være godt på vei.

Posisjonering og Bevegelse i Padel

Optimal baneposisjonering lar deg forutse slag, reagere raskere og dekke et større område, noe som hindrer motstanderen i å score. Bevegelser fremover og til siden er nøkkelen i Padel.

Effektiv kommunikasjon med partneren din er avgjørende for å koordinere posisjon, slag og strategi. Å legge vekt på fotarbeid, posisjonering og lagspill posisjonerer deg for å utspille motstanderne og vinne.

Slagvalg og Strategi

Å bruke et mangfold av slag vil skape åpninger for deg til å ta kontroll over poenget. Noen slag å vurdere å inkorporere i ditt spill er:

Bruk veggene i slagene dine og skap unike vinkler. Dette tvinger motstanderne inn i vanskelige posisjoner og øker sjansen for deg til å vinne spillet.

For bedre slag og strategi, fokuser på baneposisjonering. Forvent motstanderens slag. Øv på varierte slag for å skjerpe ferdighetene. Med erfaring vil du bli en sterkere Padel-spiller.

Slagvalget i padel
Slagvalget i padel

Sammendrag

I Norge vokser padel raskt i popularitet og tilbyr en fantastisk mulighet for både nybegynnere og erfarne spillere å utvide sine idrettslige ferdigheter.

Derfor, gjør deg klar, finn en partner, og stup inn i Padelens livlige rike!

Frank E
Frank E

Hei, jeg er Frank, en padel-entusiast som har spilt padel i seks år. Jeg startet med padel i Spania, hvor sporten er veldig populær. Denne opplevelsen fikk meg virkelig interessert i padel.

Jeg skriver ulike artikler der jeg sammenligner forskjellig utstyr og snakker om hva som skjer i padel-verdenen. Målet mitt er å gjøre det enkelt for alle å forstå padel, enten du er nybegynner eller har spilt en stund. Når jeg ikke skriver, spiller jeg ofte padel selv.

Dette hjelper meg å gi gode råd og tips i artiklene mine. Jeg liker også å snakke med andre som spiller padel, for å lære nye ting og få nye ideer til artiklene mine.